"Ecom21" Rīgā: panākumu avoti

Trešdiena, 2012. gada 19. decembris

Starptautiskās konferences par e-komerciju "eCom21", kas notika Rietumu bankas paspārnē, dalībnieki ir pārliecināti, ka šis pasākums kļūs regulārs.

Mēs to uzskatām par vienu no kvalitātes zīmēm, ka organizatoru idejas atbalsta un apsveic tirgū. Pārstāvniecība konferencē arī liecina par panākumu – vairāk nekā 20 lektoru un 250 dalībnieku. Un tas viss kopā, liekas, noved pie secinājuma – laiks, vieta un idejas, kas vadīja organizatorus, sakrita ar tirgus dalībnieku gaidīto. Laiks un vieta ir zināmi – Latvija, Rīga, 2012. gada 14.-15. novembris. Bet, lai saprastu idejas, pievērsīsimies ziņojumiem un kuluāru sarunām konferencē.

Vispopulārākā tēma, protams, bija e-komercijas pieaugums. Tā bija ne tikai konferences namatēvu, Rietumu bankas, bet arī citu dalībnieku (piemēram, Tieto, "Elektroniskās naudas" asociācijas pārstāvju) tēma. Rietumu bankas parādītie grafiki (skatīt zemāk) palīdz izprast pieaugumu tiešsaistes pārdošanā – tiešsaistes ieņēmumi pasaulē: 2011. gadā – 680,635 miljardi ASV dolāru, prognoze 2012. gadam – 820,511 miljardi ASV dolāru, prognoze 2013. gadam – 963,028 miljardi ASV dolāru.

Pieaugums tiešsaistes pārdošanā saskaņā ar Rietumu Bankas informāciju.

Straujāk pieaug mobilā pārdošana (lai gan absolūtie skaitļi nav tik lieli, divu gadu laikā sagaidāmais pieaugums 2,5 reizes ir iespaidīgs). No 2009. gada līdz 2011. gadam aktīvo interneta lietotāju skaits pieauga no 20 līdz 34 miljoniem, un maka papildinājuma apmērs ir pieaudzis trīs reizes un sasniedzis 120 miljardus dolāru.

No mobilās pārdošanas ASV saskaņā ar Rietumu Bankas informāciju

Saskaņā ar QIWI Wallet teikto, Krievijas interneta veikalu apgrozījums pieauga vairākas reizes (zemāk skatīt vienu no attēliem, kas tika parādīti prezentācijā "eCom21").

Krievijas interneta veikalu apgrozījuma pieaugums (QIWI Wallet)

Pēc paziņojuma par straujo e-komercijas pieaugumu, lektori analizēja pieauguma iemeslus. Iepriekš aprakstīto tendenču galveno iemeslu vidū viņi izcēla:

• pāreju no nomas līdzekļiem uz tiešās video un mūzikas nodošanas pakalpojumiem (straumēšana);
  • internetā pieejamās programmatūras un spēļu satura attīstību;
  • pieaugumu e-grāmatu un preses pārdošanā;
  • interneta komercijas un mobilās komercijas pieaugumu;
  • vadošo zīmolu pārdošanas procesu globalizāciju;
  • klientu mobilitātes pieaugumu;
  • izmaiņas pieprasījuma struktūrā (dzīves virtualizācija, patēriņa individualizācija);
  • tiešsaistes banku pakalpojumu pieaugumu;
  • C2G pakalpojumu attīstību (mijiedarbība starp valdību un iedzīvotājiem);
  • jaunus klientus (bērni un citas kategorijas, kas agrāk nebija iesaistīti).

Protams, daudzi no šiem punktiem ir savstarpēji saistīti, piemēram, izmaiņas pieprasījuma struktūrā un jauni klienti. Dabiski, ka ir arī citi, īpaši tehnoloģiskie faktori, kas dod ieguldījumu e-komercijas izaugsmē (daži no tiem tika piesaukti ziņojumā: maksājumu tehnoloģijas un loģistikas attīstība, izpratnes par internetu pieaugums un klientu "mobilizēšanās", patēriņa socializācija).

Vairāki ziņojumi bija veltīti dažādiem pārrobežu tirdzniecības organizācijas aspektiem pasaulē, konkrēti Baltijā. Prime Consulting Scottish and English Partnerships ziņojumā Kipras un Latvijas uzņēmumi tika salīdzināti pēc vairākiem parametriem, tostarp nodokļu maksātāja un PVN maksātāja reģistrācija, uzturēšanas izmaksas un citi raksturlielumi (piemēram, nodokļa likmju kopsavilkuma tabula, kas Eiropā ir no 10% (Bulgārijā, Ungārijā, Kiprā) līdz 36,1% Francijā). Bez dažādām mijiedarbības shēmām starp viena holdinga uzņēmumiem daudz uzmanības tika pievērsts iespējām Latvijā, kas 2013. gadā atcels vairākus nodokļu maksājumus un ieviesīs labvēlīgu nodokļu režīmu starptautiskiem holdingiem. Pārdošanas aģentu iespējas tika minētas Deloitte ziņojumā.

Vairāki runātāji apskatīja maksājumu shēmas un to īstenošanas platformas. Kopā ar specifiskiem maksājumu risinājumu piemēriem konferencē tika apspriestas arī tendences maksājumos un krāpšanas atklāšanas un novēršanas instrumentos (PayOnline, Tieto, Optimal payments, Assist). E-naudas asociācijas ziņojumā tika izskatīta vienotas maksājumu sistēmas sākumstadija, tostarp mobilie konti, e-maki, bankas kartes un maksāšanas termināļi/bankomāti.

Konferencē tika aktīvi apspriests jautājums par attiecībām starp tradicionālajiem karšu maksājumiem un jaunajiem rīkiem. Mēs lūdzām to komentēt Andrejam Popovam (Andrey Popov) (QIWI Wallet): "Mūsdienās maksāšanas instrumentu proporcija, protams, ir ievērojami mainījusies par labu maksājumu kartēm (plastmasas kartēm, klasiskajām). Es negribētu pretnostatīt kartes un elektroniskos naudas makus izteiktā veidā kā divas nesavietojamas vienības, kas tikai cīnās savā starpā. Šādā cīņā, ja tāda būtu, uzvara ilgu laiku paliktu karšu pusē, jo liels klientu skaits un daudzas bankas ir iesaistīti sistēmā. Elektroniskie naudas maki un kartes integrējas, tā ir izteikta tendence pēdējos pāris gadus. Visticamāk, daži maksājumi, kas tradicionāli tiek veikti ar kredītkartēm, tiks iekļauti šajā integrācijā. Tieši tāpēc pēc kāda laika šīs divas lietas nepastāvēs atsevišķi, tās būs kopā. Pieaugs klientu skaits, kuri lieto gan e-makus, gan plastikāta kartes. E-maku, kas galvenokārt tiek izmantoti elektroniskās naudas sistēmās, specifiskās funkcijas pievienos karšu īpašniekus šādu lietotāju skaitam. Es šeit saskatu tendenci. Tas ir ļoti ātrs process. Ja Qiwi iniciētu šo integrāciju Krievijā, pāris mēnešu laikā pārējās elektroniskās sistēmas arī piedāvātu saviem lietotajiem integrētos produktus. Laiks būtu mērāms pāris gados."

Konferencē tika apskatīti arī krāpšanas novēršanas jautājumi maksājumu īstenošanā (Visa Europe, Assist u. c.). Visa Europe prezentēja interesantu statistiku par krāpšanas ar kartēm ģeogrāfiju un veidiem.

Krāpšana ar plastikāta kartēm: kur un kā?

Konferences dalībnieki apsprieda arī tehnoloģiskos un IT risinājumus. Šo risinājumu klāsts ir ļoti plašs – no spēļu tirgu analīzes un nozares spēlētāju un sociālo spēļu (Games OS) salīdzinājuma līdz IT infrastruktūras risinājumiem, datu centriem utt. (Lattelecom, DEAC).

Protams, viens pārskats neaptver visus "eCom21" aspektus. Ir grūti pat identificēt tās galvenās prioritātes, kamēr konference nav kļuvusi tradicionāla. Bet tam nepieciešamais fons eksistē. PaySpace plāno piedalīties nākamajā konferencē, par kuru Jums arī pastāstīsim.