CEE Cards 2013: Konkurence elektronisko naudas maku jomā un mobilo maksājumu perspektīva

Piektdiena, 2013. gada 26. aprīlis

24.-25. aprīlī Bukarestē, Rumānijā notika ikgadējā konference CEE Cards 2013, kuru organizēja SMI Group, kas specializējas maksājumu karšu tirgus attīstībā un karšu tehnoloģijās Centrālajā un Austrumeiropā. Šogad konference galvenokārt pievērsās novatoriskajām mobilo un bezkontakta maksājumu tehnoloģijām, to mijiedarbībai ar elektroniskajiem naudas makiem, iespējamajai konkurences cīņai un prognozēm par uzvarētājiem.

Šogad CEE Cards apvienoja lektorus no Eiropas maksājumu tirgus vadošajiem spēlētajiem (Visa Europe, MasterCard, PBZ Card, Austria Card, daudzām bankām), un konferences dalībnieki bija pārstāvji no vairāk nekā 30 uzņēmumiem.

Pirmajā dienā ievērojamas diskusijas degpunktā bija jautājums par maksājumu tirgus likumdošanas un reglamentācijas ietvariem Eiropā. Ziņojumu par maksājumu ekosistēmas reglamentāciju prezentēja Tairs Sabri (Thaer Sabri), Elektroniskās naudas asociācijas, ko veido aptuveni 40 maksājumu un tehnoloģiju nodrošinātāji, izpilddirektors. Saskaņā ar Sabri kunga teikto, "Asociācijas mērķis ir izveidot vienotu valūtas zonu Eiropā". Standartizācija, saskaņā ar Taira teikto, kā arī sekošana vienotiem reglamentējošiem standartiem pozitīvi ietekmē ne tikai uzņēmumus un biznesu, paverot jaunas iespējas to darbībai un radot jaunus tirgus, bet arī lietotājus, palielinot lietotāju uzticību pakalpojumu sniedzējiem un lietotāju apmierinātības līmeni.

Līdzīga tēma, proti, pāreja uz vienoto maksājumu zonu SEPA un izmaiņas šajā sakarā gan Rietumeiropas gan Austrumeiropas tirgū, tika pētīta De Nederlandsche Bank pārstāvju ziņojumā.

Taira Sabri prezentācija ietvēra arī jautājumu par maksājumu karšu tagadni/nākotni, kas izraisīja aktīvu diskusiju, kura nereti pārgāja debatēs par mobilo un bezkontakta maksājumu tehnoloģu tēmu un iespējamību izstumt maksājumu kartes no tirgus. Cik aktīvi attīstīsies mobilie maksājumi? Cik ilgi NFC tehnoloģija būs aktuāla? Vai inovācijas var aizstāt vecās plastikāta kartes? Tās bija tēmas, kas tika skatītas ne tikai ziņojumos, bet arī sarunās pie kafijas tases. "Kartes kļūst par lielāko elektronisko mazumtirdzniecības maksājumu metodi", tā savu pozīciju šajā sakarā formulēja Tairs Sabri no EMA.

"Kartes nezaudēs savu tirgus daļu. Tā ir nākotne, un mums ir turp jādodas," teica Bjanka Jonita (Bianca Ionita), Credit Europe Bank (Rumānija) Karšu produktu pārvaldības departamenta vadītāja. Maksājumu organizācijas Austria Card pārstāvis Roberts Kadžičs (Robert Kajic) intervijā apliecināja PaySpaceMagazine: "Mobilo tehnoloģiju NFC ir tikai viens no daudzajiem novatoriskajiem risinājumiem, kas parādās katru dienu, ne tikai Eiropā, bet visā pasaulē. Es nezinu, kas notiks tālāk un kurš uzvarēs šajā sacensībā, bet esmu pārliecināts – pašlaik mēs piedzīvojam labāko laiku."

Savus ziņojumus prezentēja arī pārstāvji no daudzām Eiropas bankām: Credit Europe Bank, De Nederlandsche Bank, Garanti Bank, Comercni Banka, Banka Comerciala. Viņi sniedza vispārīgu pārskatu par situāciju un tendencēm Centrālās un Austrumeiropas maksājumu tirgū, prezentēja jaunos karšu produktus, aprakstīja galvenās tirgus tendences un izredzes. Piemēram, Bjanka Jonita (Credit Europe Bank) izcēla jaunās tehnoloģijas, kuras ievieš Eiropas bankas:

• viedkartes;
  • kredītkartes;
  • bezkontakta kartes;
  • lojalitātes programmas;
  • duālo karti (Visa/MasterCard + American Express);
  • mobilās aplikācijas.

Par pēdējo tēmu (mobilajiem maksājumiem) atsevišķu ziņojumu prezentēja Pols Stīvens (Paul Stephen), Rumānijas Nacionālās bankas eksperts. Saskaņā ar Stīvena kunga teikto, "mobilo maksājumu tirgus nākamajos piecos gados strauji augs. Laika posmā no 2012. līdz 2017. gadam jaunu pieslēgumu skaits sasniegs 3 miljardus ar ikgadējo pieauguma tempu 6,7%." Rumānijas Nacionālās bankas pārstāvis parādīja dalībniekiem šādu statistiku.

No 40 Rumānijā esošajām bankām:

• 38 piedāvā interneta banku;
  • 7 piedāvā mājas banku;
  • 9 – mobilo banku;
  • 4 – telefona banku;
  • 34 piedāvā karšu risinājumus (dati uz 2012. gada beigām).

CEE Cards konferencē prezentēto jauno risinājumu vidū būtu jāizceļ sociālās kartes no Garanti Bank Romania, debetkarte ar displeju no Credit Europe Bank, jaunā debetkarte no PBZ Card u. c. Šo organizāciju pārstāvji uzskata, ka maksājumu karšu pozīcijas tirgū ir pietiekami stipras un "bankas un maksājumu organizācijas nekad neatdos savas pozīcijas," teica PBZ Card pārstāvis.

Mums noteikti jāpievērš uzmanība vadošo tirgus spēlētāju ziņojumiem - MasterCard un Visa Europe. Abi uzņēmumi koncentrējas uz novatoriskiem mobilajiem maksājumu risinājumiem. MasterCard Uzņēmējdarbības attīstības menedžeris Gabriels Gita (Gabriel Ghita) runāja par jaunāko mobilo maksājumu tehnoloģiju mobilPay, kas dažas nedēļas iepriekš prezentēta Rumānijā sadarbībā ar Netopia Sistem. Risinājums ir ļoti daudzsološs, tas ir daļa no globālās programmas MasterCard Mobile un drīz tiks ieviests citās Eiropas valstīs.

Tāpat Gita kungs atzina, ka, neņemot vērā faktu, ka "kartes ir labākais bankas instruments", tomēr "MasterCard sagaida, ka mobilās tehnoloģijas kļūs par galvenajiem rīkiem maksājumu veikšanai". Papildus tam MasterCard menedžeris ir raksturojis esošo tirgus situāciju šādā veidā: "Esošā [maksājumu] attīstība sasniedz tādu ātrumu, ka pašlaik piedzīvojam "konkurences cīņu saistībā ar maksājumu kartēm". Ziņojuma nobeigumā Gita kungs piebilda, ka mūsdienās "Polija ir viens no visdaudzsološākajiem, novatoriskākajiem un straujāk augošajiem tirgiem Eiropā".

Ne mazāk aizraujošs bija Visa Europe reģionālā menedžera Katalina Krētu (Catalin Cretu) ziņojums konferences otrajā dienā. Krētu kungs teica: "Tagad ir laiks jaunajai maksājumu produktu un pakalpojumu paaudzei." Šajā sakarā Visa Europe pārstāvis stāstīja par novatoriskajiem Visa risinājumiem, to skaitā Visa payWave bezkontakta maksājumiem un elektronisko kabatas portfeli V.me no Visa. Ziņojuma centrā bija Visa bezkontakta maksājumi, kas sāka uzņemt apgriezienus pagājušā gada Olimpisko spēļu Londonā laikā (tad tika veikts 6 reizes vairāk bezkontakta maksājumu nekā 2011. gadā) un turpināja savu straujo attīstību Polijā. Bezkontakta darījumu skaits Polijas tirgū šā gada pirmajā ceturksnī ir sasniedzis 2 miljardus nedēļā.

Piedevām Visa Europe runasvīrs Katalins Krētu prezentēja prognozes Eiropas valstīm 2013. gadam. Vispirms, bezkontakta darījumu apjoms pieaugs četras reizes gadā. Tiks izdoti aptuveni 70 miljoni bezkontakta Visa karšu, un visā Eiropā tiks uzstādīti 650 000 bezkontakta termināļu. Un, kā atzīmēja Krētu kungs, "fiziskā un virtuālā pasaule pazudīs, būs tikai e-komercija".

Tātad, summējot SMI Group organizētajā konferencē CEE Cards 2013 pausto, jāatzīmē, ka Centrālās un Austrumeiropas valstīs, līdzīgi kā daudzās citās pasaules valstīs, šobrīd ir skaidri redzams spēcīgs pieaugums bezkontakta mobilo maksājumu risinājumos. Tas liek maksājumu tirgus vadošajiem spēlētajiem izstrādāt un ieviest novatoriskus risinājumus, paļaujoties uz esošās tendences panākumiem. Vai tas novedīs pie tradicionālāku rīku, tādu kā kartes un banku pakalpojumi, izspiešanas, vai tas novedīs pie konfliktiem spēlētāju vidū vai arī pie saskaņotāka un koordinētāka viņu darba – to mēs drīz redzēsim. Tomēr starts ir dots. Viens no konferences dalībniekiem, Andrejs Orlovs (Andrei Orlov) no Krievijas saņemošā uzņēmuma Inpas, teica: "Mobilās maksājumu tehnoloģijas ir globāla tendence. Pašlaik redzam tikai tirgus parādīšanos, nākamajos 3-5 gados redzēsim tā attīstību. Potenciāls šeit ir diezgan liels. Mobilie maksājumi – tā ir nākotne."